Mi a Szomatodráma játék?

Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta által kidolgozott -a pszichodráma és a családállítás elemeit is alkalmazó- kreatív és játkos önismereti módszer a Szomatodráma, mely hozzásegít Téged az aktív, érzelemgazdag kommunikációhoz a saját testeddel és egyben saját belső világoddal.

A Szomatodráma egy test-fókuszú önismereti fejlesztést célzó módszer. Közvetlen célja

 • a mélyebb testi-lelki összefüggésrendszereid felfedezése, megismerése;
 • saját testeddel való aktív kapcsolódás elősegítése, fejlesztése;
 • testi-lelki önelfogadásod és önszereteted erősítése;
 • önismereted elmélyítése;
 • érzelmi és kapcsolati világod harmonizálása,
 • belső konfliktusaid oldása.

Hogyan működik a Szomatodráma játék?

A köznyelvben számos érzésünkhöz, megélésünkhöz testi érzetet is társítunk. Lehetséges, hogy egyik-másik Neked is ismerős ezek közöl:

 • „… és ilyenkor gombóc van a torkomban és egy szót sem bírok kinyögni.”
 • „Felfordult a gyomrom ettől az egésztől!”
 • „… mintha mellbe vágtak volna, szinte levegőt sem kaptam.”
 • „… a vita ezen pontján elképesztő fejfájásom lett.”
 • „Jókor jött ez a megfázás, épp elegem volt már mindenből…”
 • „Mintha egy mázsás követ cipelnék a vállamon, annyira fáj.”

A Szomatodráma módszertana azon az elven alapul, hogy ezen testi érzeteid mögött gyakran érzelmi, kapcsolati, lelki jellegű konfliktusok rejtőzhetnek. A módszer ezen konfliktusok megismerésében, megértésében és feldolgozásában ad hatékony segítséget.

A játék során ezekkel az elakadásokkal, konfliktusokkal dolgozunk. A konfliktusok feloldása érdekében a “test bölcsességére” támaszkodva, annak jelzéseire fokozattan figyelve döntően beszélgetünk.

A folyamat kulcseleme, hogy a beszélgetés során felbukkanó érzéseidet és gondolataidat azok kimondásáva –vagy akár mozdulattal, gesztussal – kifejezésével segítjük felszínre juttatni, érzelmileg átélni és racionálisan is tudatosítani.

Honnan származik a "szomatodráma", mint kifejezés?

A “szomato” szó arra utal, hogy a játékok során a testi érzeteidre kiemelt figyelmet fordítunk, és engedjük, hogy a test bölcsessége irányítsa tudatosságod ébredését.

A “dráma” pedig, hogy találkozások, konfliktusok, érzelmek átélésével és a szükséges lépések azonnali megcselekvésével hárítjuk el a fejlődésed saját belsődben létező akadályait és jutunk közelebb a vágyott testi-lelki harmóniához.

Miért lehet hasznos számodra a Szomatodráma játék?

szomatodráma játék

A tested folyamatosan jelez feléd és nem csupán azt, hogy éhes vagy szomjas. Élénken „közli” testi-lelki-mentális állapotodat, várva arra, hogy észre vedd, meghallgassd, és kapcsolódj hozzá.

És -nem mellesleg- közvetíti ezt a képet a külvilág felé is. Ezért (is) jó, ha tudatos vagy arról, mi is üzen pontosan.

 • A tested útmutatását felhasználva, segít számodra az önelfogadás gyakorlásában, hogy valódi, baráti kapcsolatot építhess ki Önmagaddal, testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
 • Ráláthatsz problémád mélyebb összefüggéseire, mozgatórugóira is, ami segít Téged a megoldás felé vezető úton.
 • A módszer hozzásegít, hogy tudatosítsd múltad, élményeid, a kapcsolataid megélése, továbbá személyes meggyőződéseid, világnézeted hogyan árnyalják, sőt befolyásolják testi-lelki világodat és jóllétedet.
 • Lehetővé teszi személyes hitrendszered és a testi folyamataid nem csak érzelmi, hanem értelmi szintű összekapcsolódását. Ezen keresztül pedig az érzelmi és lelki feszültségeid hatékony oldódását.
 • Elősegíti, hogy olyan elzárt érzéseiddel is találkozz és tudatosítsd azokat, amelyek tudattalanul irányítják az életedet, esetleg testi tünetek formájában nehezítik meg a mindennapjaidat.

Mikor és hogyan alkalmazom a coaching folyamatban a Szomatodráma játékot?

A Szomatodráma játéknak egyéni és csoportos formája is létezik. Én az egyéni játékkal dolgozom a life coaching folyamatok során. Tapasztalaton szerint a módszer kifejezetten hatékonynak bizonyul (többek között), ha

 • konkrét testi érzet merül fel a részedről a coaching beszélgetés során;
 • külső-belső konfliktusaid rendezése során;
 • a testi tudatossággal összefüggő kérdésekben;
 • az érzelmek megfogalmazásának, kifejezésének megkönnyítése érdekében;
 • önismerettel, önelfogadással kapcsolatos elakadások esetén.

A közös munka során abban segítelek, hogy érdemi felismerésekhez juss saját testi-lelki működéseddel kapcsolatban, releváns érzelmeket élj át és aktivizáld saját belső hajtóerődet, képességeidet a személyes fejlődésed, gyarapodásod érdekében.

FONTOS: Mire nem alkalmas a módszer?

A szomatodráma egy játékos önismereti módszer. Nem orvosi eljárás, nem helyettesít semmiféle egészségügyi beavatkozás vagy terápiát. Nem állít fel orvosi vagy pszichológiai diagnózist és nem kínál megoldást semmilyen betegség vagy testi állapot gyógyítására, vagy kezelésére sem.

A Szomatodráma Játék irányleveit és módszertanát összegfoglaló etikai kódexét ITT találod.

Ismerd meg a többi támogató eszközt is!

Kattints és tudd meg, hogyan segíthetnek neked személyes fejlődésedben, a céljaid elérésében!

 

INTUÍCIÓS KÉPESSÉG FEJLESZTÉS

RENDSZERTÁBLA ÁLLÍTÁS

TRANZAKCIÓANALITIKUS SZEMLÉLET

“Különös paradoxon az, hogy amikor elfogadom magamat olyannak, amilyen valójában vagyok, azután tudok változni.” (Carl Rogers)

Élj a lehetőséggel és indulj el a változás útján még ma!

Kérj időpontot egy ingyenes konzultációhoz!

  Keress meg!

  +36 70-413-1091
  [email protected]

  Találkozzunk!

  Személyesen, Budapest belvárosában.
  Online, határok nélkül.

  A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
  Tudomásul vettem