Mi a tranzakcióanalízis?

A tranzakcióanalízis (röviden: TA) egy személyiségközpontú pszichológiai elmélet, és a személyiség változását, fejlődését elősegítő gyakorlati módszertan. A TA a személyiség szerkezetét, a viselkedési nehézségeket, továbbá ezek megváltozását az énállapot – modell alkalmazásával, az emberek közötti érintkezést pedig tranzakciók (azaz a két fél interakciója) alapján elemzi és magyarázza.

Arra alapul, hogy valamennyien három énállapottal (gyermeki, felnőtt és szülői) rendelkezünk, melyek személyiségünk vázát adják és „felelősek” azért, hogy kivel és milyen formában lépünk kapcsolatba.

Mit jelent a napi életedben a tranzakcióanalitikus szemlélet?

Életed minden percében valamely énállapotodban vagy, az viszont egyedi, hogy ki mely énállapotában tölti a legtöbb idejét, melyik és miért domináns esetében.

Az adott pillanatban működésben lévő énállapotod az, ami „kiszól” belőled, amint kapcsolatba -azaz tranzakcióba- kerülsz egy másik emberrel. Az aktuális énállapotod alapján folytatod le magadban „belső párbeszédeket” és hozod meg döntéseidet.

Megtörtént már veled, hogy

 • Azt érezted, nem értenek meg, hiába mondod „a magadét”?
 • Szándékod ellenére egyik percről a másikra vitában találtad magad, aminek sértődés lett a vége, nem pedig megoldás?
 • Nem tudtad irányítani a helyzeted, amiben voltál, nem volt hatásod arra, ami történi Veled?
 • Valamiben „csak azért sem” alapon, indulatból döntöttél?
 • Szégyent és megsemmisülést éreztél egy helyzetben, nem tudtál kiállni magadért?

Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy mi miért történik benned és ez hogyan tükröződik vissza a külvilágban.

A tranzakcióanalitikus szemlélet abban nyújt Neked segítő kezet, hogy meglásd, a magad részéről mit tudsz tenni azért, hogy változzon a számodra nehéz kommunikációs és / vagy kapcsolati helyzeted.

Honnan ered a tranzakcióanalízis elmélete?

A tranzakcióanalízis elvrendszerének megalkotója Eric Berne amerikai pszichiáter, aki az 1960-as években fogalmazta korszakalkotó, nyitott, máig fejlődő módszertát.

Elméletével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az egyes énállapotok nem a személyiség egyes részei, hanem a teljes személyiség különféle állapotai.

 

Berne munkásságáról ITT bővebben is olvashatsz.

tranzakcióanalitikus szemlélet és énállapot

Hogyan segíthet Neked a tranzakcióanalitikus szemléletű coaching a személyes fejlődésedben, a kommunikációd és a kapcsolataid javításában?

A coaching folyamat segítségével lehetségessé válik számodra, hogy

 • megismered az egyes énállapotaidat, azok működését, erősségeit, esetleges gyengeségeit;
 • tudatosítsd, hogy egy adott helyzetben épp „ki beszél” belőled;
 • felfedezd azokat a pszichológiai játszmákat, melyeknek újra és újra áldozatául esel és megtanulhatod elkerülni az ide vezető szokásokat
 • meghalld a kommunikációd és a tetteid mögötti valós szükségleteidet;
 • meglásd, hogy mely énállapotod szorul fejlesztésre és dolgozni is tudsz azon, hogy ez megváltozzon;
 • megelőzd, vagy leállítsd már kialakult játszmáidat;
 • olyan kommunikációs készségeket sajátíts el, mellyel hatékonyabban kezelheted konfliktusaidat.

Mikor és hogyan alkalmazható a coaching folyamatban a tranzakcióanalitikus szemlélet?

A közös munkánk során folyamatosan, az első pillanattól az utolsóig. Ugyanis a tranzakcióanalitikus személet az alapja az én saját segítői gondolkodásomnak, hozzáállásomnak.

Ehhez szorosan kapcsolódik a tranzakcióanalízis értékeire épülő személyiségközpontú, humanisztikus és empatikus szemléletem, illetve munkamódom.

A tranzakcióanalitikus szemléletű coaching folyamat során közösen feltárjuk azokat alapvetéseket, amelyekből kiindulva jól használható támpontokat kapsz saját kapcsolati működésed megismeréséhez. Ennek segítségével megismered a személyiséged különböző szeleteit, amelyeknek más és más a szerepük és együtt alkotják egész személyiségedet:

 • az egyikben leginkább a normáid, értekeid kapnak helyet, (szülői énállapot)
 • a másik a józan, praktikus gondolkodásod terepe (felnőtt énállapot)
 • a harmadik pedig érzéseidet, élményeidet, kreativitásodat tárolja. (gyermeki énállapot)

Ha megérted viselkedésed belső mozgatórugóit, lehetővé válik számodra, hogy kilépj az „ördögi körből” és korábbi, berögzült viselkedésedet megváltoztatva jobb döntéseket hozz, tisztán kommunikálj és minőségi kapcsolódásokat építs az életed valamennyi területén.

Ismerd meg a többi támogató eszközt is!

Kattints és tudd meg, hogyan segíthetnek neked személyes fejlődésedben, a céljaid elérésében!

 

SZOMATODRÁMA

RENDSZERTÁBLA ÁLLÍTÁS

INTUÍCIÓS KÉPESSÉG FEJLESZTÉS

“Sokszor volt olyan, hogy a kudarcaimra gondoltam… és arra, hogy nem értem el a kitűzött célt. Aztán rájöttem, hogy az egyetlen kudarc az, ha nem próbálkozol, mert az erőfeszítésed önmagában is siker” (Madonna Bruder)

Fektess be Önmagadba!

Kérj időpontot egy ingyenes konzultációhoz!

  A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
  Tudomásul vettem