Alapvetően határozott vagy, és többségében könnyen döntesz, de néha azért előfordul veled is, hogy nehezebben jutsz dűlőre egy-egy helyzetben? Fontos számodra a dolgok alapos és körültekintő mérlegelése, mielőtt meghozol egy döntést? Esetleg minél több időt töltesz a gondolkodással, egyre bizonytalanabbá válasz, hogy mit is tegyél végül?

Bármelyik tipusba is tartozz, döntési helyeztekben érdemes kicsit lelassítani és elővenni egy gyakorlatot, ami amellett, hogy segítségedre van a döntésben, még abban is támogat, hogy a téged foglalkoztató kérdéssel kapcsolatban olyan új szempontokkal találkozz, melyekre addig esetleg nem is gondoltál.

Egy jó döntést támogató gyakorlat

I. lépés: Vedd számba és írd össze az adott kérdéssel, döntéssel kapcsolatos valamennyi lehetséges opciót, lehetőséget.

  • „A” opció
  • „B” opció
  • ….

Az jegyzetelés nemcsak, hogy ajánlott, de kifejezetten fontos, mert segíti az összefüggések felfedezésében. Emellett biztos, hogy öteltelés közben nem fogok elfelejteni semmit.

II. lépés: Ezt követően vedd sorra az összeírt lista pontjait, tehát az egyes lehetőségeket, az alábbiak szerint:

Ha „A” döntésre IGEN-t mondok, mire mondok NEM-et?

Ha „A” döntésre NEM-et mondok, mire mondok IGEN-t?

Segít tovább vinni és mélyíteni a gondolkodásodat, ha nem állsz meg 1-1 válasznál és felteszed magadnak a kérdést: „Még mire?”, esetleg akár többször is.

III. lépés: Az „A” variáció mérlegelése után következik a „B”, és így tovább sorban…

IV. lépés: Végül -egy néhány perces ötletelés eredményeként- elkészül a saját lehetőség térképed, ami a feltett kérdéssel kapcsolatban segít neked

  • tisztázni a gondolataidat;
  • kapcsolódni az érzéseiddel;
  • számba venni a lehetőségeidet;
  • közelebb kerülni a számodra megfelelő eredményhez.

Van kedved kipróbálni?

Mi van akkor, ha a jó döntés nem is csak egy jó gyakoralton múlik?

Természetesen, ez, vagy más hasonló döntést segítő gyakorlat sem mindenható, hiszen előfordulhat veled, nem az hátráltat egy-egy döntés meghozatalában, hogy nem elég alaposan veszed számba a lehetőségeidet.

Az is lehet, hogy a döntések meghozatala számodra a kelleténél nagyobb nehézséget jelentenek, és akár szorongást, vagy félelmet is kiválthatnak belőled, megnehezítve a mindennapjaidat. Ha azt tapasztalod, hogy alapos mérlegelés ellenére is rendre nehéz a döntés, vagy esetleg pontosan tudod, mit szeretnél elérni, mégsem tudod vagy mered megtenni az első lépést, érdemes mélyebbre ásnod önmagadban és érdemes feltenni magadnak néhány kérdést, például ezeket:

„Mi tart vissza engem?”

„Mi okoz nehézséget számomra a döntésben?”

„Mit érzek, ha arra gondolok, döntenem kell?”

Lehet, hogy az új, ismeretlen lehetőség rettent el. Vagy, esetleg egy régi helyzet emléke. Az is lehet, hogy úgy érzed, megbántanál valakit ezzel a lépéssel, és ez kellemetlen számodra. Esetleg nem kapsz bátorítást vagy egyenesen lebeszélnek arról, hogy…

Bármi is a válaszod, az önismereted tudatos fejlesztésével, és ezáltal önmagad hatékony képviseletével az életedben felmerülő kérdések eldöntése könnyebbé válhat számodra, és a korábban tapasztalat szorongató döntés kényszerből született szituációkat felválthatja a termékeny ötletelés és a döntéseid által megteremtett lehetőségek felé való nyitott hozzáállásod.

Hogyan? A life coaching erre kifejezetten alkalmas és ajánlott módszer. Ha érdekel, hogyan és miben támogathatlak Téged, tudj meg többet, KATTINTS IDE és fordulj hozzám bizalommal!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem