Időszerű lenne a változás… de már belefáradtál abba, hogy annyiszor próbáltad, mégsem sikerült? Már olyan sokszor megfogadtad, hogy ezután máshogy / többet / kevesebbet / jobban. Elkezdted, álmodoztál, hogy milyen lesz, mikor már ott leszel, mikor a változás már megtörtént. Aztán múltak a hetek, a célok szerte foszlottak, a törékeny egyensúly újra felborult és végül magadat okoltad, amiért képtelen vagy arra, hogy…. már megint!

Vajon létezik kiút az elbukott újévi fogadalmak csapdájából? Elárulom Neked: IGEN!! És a legjobb, hogy semmi ördöngősség nincs benne, úgy hívják: tudatos tervezés.

Változás – fogadalom vagy reális cél?

Nem hiszek az újévi fogadalmakban. Azért merem ezt ilyen határozottan kijelenteni, mert én is túlvagyok már számtalan önmagamnak megfogadott, majd szépen el is bukott nagy ígéreten arról, hogy ez lesz az az év, amikor tuti, hogy…

Ma már sokkal inkább a tervezésben hiszek és abban, hogy a nagy fogadalmak helyett olyan célok megvalósítására érdemes törekedni, amiket tényleg szeretnénk és meg is tudunk valósítani annak érdekében, hogy jól, egyensúlyban legyünk önmagunkkal és az életünkkel.

Egyensúly – óriási lendület, kontra lassabb, tudatosan megtervezett haladás

Az induláshoz, ahhoz, hogy nagyot álmodjunk, igenis kell a lendület, a bátorság. Bíztatlak is rá, hiszen a valódi változás igénye enélkül nem tudna benned megszületni. A megvalósításhoz viszont már másra van szükség. 

Mik ezek? Reális célok, kis lépések, a rövid-, közép-, és hosszú távú lehetőségek számbavétele. Emelett, annak feltérképezése, hogy mi az, ami segít vagy éppen akadályoz abban, hogy megvalósítsd mindazt, amit szeretnél. Vagyis, egyensúly, az arra való törekvés.

Cél megvalósítás hurrá optimizmussal vagy kritikus kérdések mentén?

Egy-egy új cél megvalósítása -részben vagy egészben-, hatással van az egész életedre. Éppen ezért érdemes a tervezéskor komplex módon rátekinteni arra, mi mindent hozhat vagy épp vihet el, és hogyan is állsz te mindehhez.

Ezek átgondolásához nélkülözhetetlen, hogy meg merd kérdezni Önmagadtól (legalább) a következő 5 kérdést; őszintén, kritikusan, tudatosan. És azt is, hogy merj válaszolni rájuk Önmagadnak; őszintén, kritikusan, tudatosan.

1 – Valóban fontos nekem, hogy azt a valamit elérjem?

Ha a válaszod, igen, akkor nincs is kérdés!

De, előfordulhat, hogy a külső nyomás, az annak való megfelelés igénye erősebb, mint a saját, belső motivációd. Vajon mennyire lehet reális és jó egy olyan cél, amivel kapcsolatban, ha őszintén nyilatkozol, nem is tudsz igazán azonosulni?

2 – Mi lesz jobb az életemben, ha létrejön ez a változás?

Ezt -látszólag- könnyű megfogalmazni. Általában valahogy így mondjuk:

  • Nem leszek…
  • Nem fogok…
  • Nem érzem majd magam…

és még folytathatnánk a sort. Ismerős? 

Tény, hogy egyszerűbben fogalmazunk meg valamit egy másik valami hiányával, mint sem, hogy a vágyott valamit nevén nevezzük. De tényleg annyit szeretnél elérni, hogy valami ne legyen? Nem azt, hogy valami legyen?

3 – Van-e rá megfelelő erőforrásom?

Legyen szó pénzről, időről, vagy bármiről, amit energiaként belefektetsz valami új létrehozásába, nem elhanyagolható, hogy rendelkezésedre áll-e. Ha igen, szuper! 

Ha nem, akkor előbb azon érdemes gondolkodni, hogy honnan teremtheted elő, esetleg, hogy honnan -minek a kárára- vonhatod el ezeket.

4 – A tervezésen túl akarok-e, tudok-e aktívan tenni a megvalósításért?

Hát persze, hogy akarsz, ezért találtad ki…! De hogyan és meddig? 

Mi a helyzet az idővel, mennyit adsz ennek a bizonyos célnak? Illetve, reális vállalni abból hirtelen minden napra egyet, amiből eddig egyet sem csináltál? 

És mi történik, ha elfáradsz, ha valami miatt elveszted a motivációt? 

5 – Mire vagyok hajlandó azért, hogy a célt megvalósítsam?

Ócska közhely, de tényleg semmi sincs ingyen. Kérdés, hogy mi éri meg és mi az, amire már azt mondod:

Kösz, de kösz nem!

A saját magad és mások határainak tiszteletben tartása ilyenkor is nagyon aktuális kérdés.

Hogyan tovább, az egyensúly és a valós célok megvalósítása felé?

Ha a fenti kérdések közül van olyan, ami megszólított és elidőztél rajta, már sokat tettél a reális és megvalósítható célok kitűzése érdelében.

Ha szeretnéd komplex módon, vizuálisan is látni a MIT? és a HOGYAN-t?, ajánlom figyelmedbe ezt a tervező és értékelő munkafüzetet. A méltán népszerű (és pofon egyszerű) életkerék gyakorlatra épülő feladatsort azért állítottam össze, hogy támogasson téged a tervezésben és a céljaid megvalósításában.

Miért lehet hasznos számodra ez a munkafüzet és az életkerék?

Az életkerék gyakorlat hatékony és szemléletes eszköze a célkitűzésnek, a tudatos tervezésnek és az önismereti munkának egyaránt. 

munkafüzetben egy komplett gyakorlatsort találsz, ami három egyszerű lépésben segí neked, hogy

  • számba vedd az életed általad legfontosabbnak tartott területeit;
  • megfogalmazd, hogy jelenleg hogyan látod ezeket a témákat;
  • értékeld a jelent és örülj annak, ha rend vannak a dolgaid;
  • amennyiben változtatni szeretnél valamin, tisztázd, mi a célod;
  • és mit tehetsz azért, hogy ezt megvalósítsd.

Hogyan fogj hozzá a tudatos tervezéshez az életkerék gyakorlattal?

1) Töltsd le a munkafüzetet INNEN;

2) Teremts nyugodt körülményeket a munkához;

3) Menj végig a gyakorlatsoron, adj magadnak annyi időt, amennyire szükséged van;

4) Értékeld az eredményt, vond le a szükséges tanulságokat;

5) Fogj hozzá a kívánt változáshoz vezető út tudatos megtervezéséhez.

Mire használhatod MÉG az életkereket?

Érdemes időről-időre rászánni az energiádat, hogy értékeld a helyzetedet és ez a gyakorlat remek eszköz ehhez a munkához. Nem csupán akkor lesz a segítségedre, mikor úgy érzed, hogy valami nincs rendben, esetleg, kifejezetten baj van. Akkor is hasznos módszer, ha arra van szükséged, hogy egy kis önvizsgálattal megerősítsd önmagad, ránézz a céljaidra és objektíven mérlegeld a felmerült szituációt és a lehetőségeidet.

  • Áss mélyebbre egy számodra fontos témában. Ebben az esetben a választott témád 8 legfontosabb elemét/összetevőjét jelölheted az ábrán.
  • Tervezz meg egy konkrét projektet. A terved 8 kulcselemét, azok megvalósulásást követheted nyomon. Érdemes ilyenkor azt is megtervezned, hogy mennyi időt szánsz a megvalósításra, és ehhez mérten többször elvégezni a gyakorlatot.

Bízom benne, hogy kedvet kaptál a munkafüzet kitöltéséhez, sok sikert és tartalmas időtöltést, kívánok Neked a tervezéshez, a céljaid megfogalmazásához és az azokkal való eredményes munkádhoz!

Ha pedig úgy érzed, hogy a kitűzött célod megvalósításhoz jól jönne a támogatás, keress fel bizalommal és tudd meg, hogy coachként miben és hogyan tudlak támogatni téged a személyes fejlődésedben.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem