Megtörtént már veled, hogy

 • azt érezted, nem értenek meg, hiába mondod „a magadét”?
 • szándékod ellenére egyik percről a másikra vitában találtad magad, aminek sértődés lett a vége, nem pedig megoldás?
 • elbeszélsz a másik mellett, nem tudod kifejezni magad úgy, hogy a másik ne támadjon, megsértődjön vagy védekezzen?
 • nem tudtad irányítani a helyzeted, amiben voltál, nem volt hatásod arra, ami történi Veled?
 • már megint ugyanabba a helyzetbe kerültél, ugyanolyan rossz kapcsolati helyzetben találtad magad?
 • alkalmazkodni is akartál, de egy ponton eleged lett és ilyenkor robbantál?
 • nem bírtad az érzelmeidet kezelni?
 • valamiben „csak azért sem” alapon, indulatból döntöttél?
 • szégyent és megsemmisülést éreztél egy helyzetben, nem tudtál kiállni magadért?
 • keményen, kritikusan viselkedtél önmagaddal vagy másokkal és ennek nem lett jó vége?

 

Ha ismerősek ezek a helyzetek, érdemes megvizsgálni, hogy miért történik ez benned, hogyan tükröződik ez vissza a külvilágban és mit tehetsz azért, hogy nem csak hatékonyabban kezeld, de tudatosan el is került az ilyen szituációkat.

Hogyan? Ebben nyújt segítséget a tranzakcióanalízis eszköztára neked.

tranzakcióanalitikus szemlélet és énállapot

Mi a tranzakcióanalízis?

A tranzakcióanalízis (röviden: TA) egy személyiségközpontú pszichológiai elmélet, és az egyéni fejlődését elősegítő eszközrendszer. A TA a személyiség szerkezetét, a viselkedési, kapcsolódási nehézségeket, továbbá ezek megváltozását az én-állapot – modell alkalmazásával, az emberek közötti érintkezést pedig tranzakciók (azaz a két fél interakciója) alapján elemzi és magyarázza.

Arra alapul, hogy

 • valamennyien három én-állapottal (gyermeki, felnőtt és szülői) rendelkezünk, melyek személyiségünk vázát adják és
 • „felelősek” azért, hogy hogyan látjuk és képviseljük önmagunkat
 • és kivel és milyen módon lépünk kapcsolatba.

A tranzakcióanalízis rendszerének megalkotója Eric Berne amerikai pszichiáter, munkásságáról ITT bővebben is olvashatsz.

Mit jelent a napi életedben a tranzakcióanalitikus szemlélet?

Életed minden percében valamely énállapotodban vagy, az viszont egyedi, hogy ki mely énállapotában tölti a legtöbb idejét, melyik és miért domináns esetében.

Az adott pillanatban működésben lévő énállapotod az, ami „kiszól” belőled, amint kapcsolatba -azaz tranzakcióba- kerülsz egy másik emberrel. Az aktuális énállapotod alapján folytatod le magadban „belső párbeszédeket” és hozod meg döntéseidet.

A lényeg (!): a tranzakcióanalitikus szemlélet abban nyújt Neked segítő kezet, hogy meglásd, a magad részéről mit tudsz tenni azért, hogy változzon a számodra nehéz kommunikációs és / vagy kapcsolati helyzeted.

Hogyan segíthet Neked a tranzakcióanalízi szemléletű coaching a személyes fejlődésedben és a kapcsolataid javításában?

A coaching folyamat segítségével lehetségessé válik számodra, hogy

 • megismered az egyes én-állapotaidat,
 • azok működését, erősségeit, esetleges gyengeségeit;
 • tudatosítsd, hogy egy adott helyzetben épp „ki beszél” belőled;
 • felfedezd azokat a pszichológiai játszmákat, melyeknek újra és újra áldozatául esel és megtanulhatod elkerülni az ide vezető szokásokat.
 • meghalld a kommunikációd és a tetteid mögötti valós szükségleteidet;
 • megelőzd, vagy leállítsd már kialakult játszmáidat;
 • olyan kommunikációs készségeket sajátíts el, mellyel hatékonyabban kezelheted konfliktusaidat.

Elveszetten érkeztem meg a coachingba, teljes belső bizonytalanságból. Felsorolni is nehéz, mi mindenre jöttem rá, de a lényegi része: újra visszataláltam magamhoz, megértettem az elemi működésem, ezáltal kulcsot kaptam magamhoz és a viselkedésemhez. Jó volt felismerni, hogy mikor ki szólal meg bennem; és ha nem is mindig, de ezt a felismerést gyakran tudom már eszközként is használni. A TA választ ad arra, hogy miért a megfelelni vágyás a domináns bennem. Hogy ér érzelmeket kifejezni, és ér gyermekként vigasztalni magam. Hogy némi gyakorlással „átkapcsolhatóak” az én-állapotok, a minőségek, és ez felszabadító.

Nem mindig volt egyszerű: türelmetlenség magam felé, elbizonytalanodás, hogy jó lesz-e ez nekem, meddig tart ki a lendületem. De Adri mindenre nyitott volt, mindent elétártam, így kivétel nélkül minden találkozásunk után feltöltődve, reményteljesen, és a pszichémet megtornáztatva mentünk tovább.

 

Katalin

Mikor és hogyan alkalmazható a coaching folyamatban a tranzakcióanalitikus szemlélet?

A közös munkánk során folyamatosan, az első pillanattól az utolsóig. Ugyanis a tranzakcióanalitikus személet az alapja az én saját segítői gondolkodásomnak, hozzáállásomnak.

Ehhez szorosan kapcsolódik a tranzakcióanalízis értékeire épülő személyiségközpontú, humanisztikus és empatikus szemléletem, illetve munkamódom.

Ha megérted viselkedésed belső mozgatórugóit, lehetővé válik számodra, hogy kilépj az „ördögi körből” és korábbi, berögzült viselkedésedet megváltoztatva jobb döntéseket hozz, tisztán kommunikálj és minőségi kapcsolódásokat építs az életed valamennyi területén.

A tranzakcióanalitikus szemléletű coaching folyamat során közösen feltárjuk azokat alapvetéseket, amelyekből kiindulva jól használható támpontokat kapsz önmagad valamint a kapcsolati működésed megismeréséhez és tudatos formáláshoz. A coaching folyamatban azon dolgozunk, hogy felismerd, megértsd a miérteket és beépítsd az életedbe az az új szemléletet, ami nem csak egy problémád megoldásában, hanem az egész további életedben és valamennyi kapcsolatodban segítségedre lesz.

„Sokszor volt olyan, hogy a kudarcaimra gondoltam… és arra, hogy nem értem el a kitűzött célt. Aztán rájöttem, hogy az egyetlen kudarc az, ha nem próbálkozol, mert az erőfeszítésed önmagában is siker” (Madonna Bruder)

Kérj támogatást az elakadásod megoldásához!

Tudatos fejlődéssel lehetőséged lesz arra, hogy kézbe vedd az irányítást és hatással legyél a saját életedre.

Kattints és foglalj időpontot egy ingyens
ONLINE konzultációra hozzám!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem