Van most olyan téma/helyzet az életedben, amivel kapcsolatban elégedetlen vagy? Esetleg egy cél, amin bár dolgozol, de nem haladnak a dolgok úgy, ahogy szeretnéd/kellene?

Talán gondolkodtál már, hogy ennek vajon mi lehet az oka: Talán veled van a baj? Rossz a cél? Esetleg másokon múlik?

Bármit is gondolj most erről, hoztam neked egy szempontot, ami akár, egészen új megvilágításba helyezheti a kérdést:

Az elégedetlenségünk oka az, hogy a célunk/vágyunk nincs összahangaban az értékrendünkkel, a hitrendszerünkkel és a hozzáállásunkkal és így az eléréséért tett lépéseink nem tudnak minket a siker felé segíteni.

Ok, de mit jelent ez? És ha ez így van, mit tudsz vele kezdeni, hogy a céljaidban, az életed különböző területein a frusztráció, csalódottság és elégedetlenség helyett az elégedettséget és a sikert tapasztald meg? Erről olvashatsz ebben a blogbejegyzésben.


Az alapvetés

  1. A személyes értékeink tudatosítása kiemelten fontos! Abban támogat minket, hogy önazonos célokat állítsunk magunk elé és tudatos döntéseket hozzunk az életünk bármely területén. 
  2. Az értéktudatos célokat könnyebben fogjuk elérni, megelégedettséghez segítenek minket, különösen, ha a tetteinket a hitrendszerünkkel és hozzáállásunkkal meg is tudjuk támogatni. 
  3. Ezzel szemben azokat a céljainkat, amiket nem az értékeinkkel összhangban kergetünk, még ha el is érjük, végül nem érzünk sem örömet, sem megelégedettséget, sőt, gyakori, hogy ürességet és csalódottságot tapasztalunk De, menjünk sorban!

Az értékrended

azok a dolgok alkotják, amik

  • motiválnak téged
  • a saját belső iránytűdként vezetnek
  • amik miatt úgy döntesz egy kérdésben, ahogy.

Érték pl.: őszinteség, szabadság, transzparencia, kiszámíthatóság, törődés, bizalom, stb… (óriási a lista)

Az alapértékek gyermekkorban alakulnak ki és maximum a fontosságuk változik az életünk során, de az, hogy értéket képviselnek számunkra, nem.

Fontos, hogy tudd, bár elsőre úgy tűnhet, de NEM számít értéknek

  • semmilyen fizikai, megfogható dolog (pl. pénz, vagyontárgy)
  • alapvető szükségletek (levegő, víz, fedél a fejed felett)
  • a viselkedés bármilyen formája
  • hitbéli meggyőződés, hiedelem

Talán meg fogsz lepődni, de pl. a “család” így, önmagában szintén nem érték. Az viszont már érték, amit képvisel számodra, pl: összetartozás, támogatás, biztonság, … stb.

A hitrendszered

az amit igaznak gondolsz, függetlenül attól, hogy annak van-e valóságalapja, vagy nincs.

  • ez egyfajta hit pl:
    • “A dolgok jobbra fordulhatnak, ha én is teszek értük.”
  • és ez is az
    • “Én csak egy ember vagyok, nem számít a nagy egészbe, hogy teszek-e valamit, vagy sem.”

A hit egy fura dolog, fontos tulajdonsága, hogy változó: Volt, hogy azt hitték, a Föld lapos. Aztán kiderül, hogy nem az. Mostanában pedig megint sok szó van arról, hogy egyesek szerint mégis lapos. 😀 Ez elgondolkodtató, nem?

A hozzáállásod 

az, amilyen szemüvegen keresztül nézed a világot és ahogy viselkedsz. Erre pedig hatással vannak az érzelmeid és az előítéleteid is.

  • ez egyfajta hozzáállás pl:
    • “Képesnek vagyok arra, hogy megoldjam a dolgaimat, de tudom a határaimat és azt is, hogy van, amiben segítséggel messzebb juthatok. És ez OK!”
  • és ez is az
    • “Azért oldok meg mindent egyedül, mert csak magamra számíthatok… ez mindig így volt. Segítséget kérni amúgy is gyengeség.”

Nézzük meg egy példában, hogy a célok esetében az érték, a hit és a hozzáállás rendszere hogyan épül fel – és hogyan gáncsol el… 

A célod, hogy többet mozogj. Megvan az elhatározás, a lendület. Értéknek tekinted az egészségtudatosságot, elszántságot, kitartást, stb… amik ezt a célod meg is támogatják. De homokszem kerül a gépezetben és nem haladsz, nem jut időd a mozgásra, mert ezer más dolgod van.

Az ok? Persze, a rengeteg kötelezettség, nyomás, stb…  de, van itt más is.

Számodra sok egyéb mellett egy nagyon fontos érték pl. a törődés is. Ez alapvetően szuper és támogathatja a mozgással kapcsolatos célod is (törődés az egészségeddel), viszont!

Neked a törődés leginkább azt jelenti, hogy nagyon szeretsz segíteni, másokról gondoskodni. És lehet, hogy 

  • gyakran úgy érzed, túlterhelt vagy, 
  • önmagadra általában nem jut időd, mert előbb szeretnél minden egyebet megcsinálni
  • nem húzol határokat, mert az nem kedves dolog és
  • mikor lehetne, nem kérsz segítséget sem, mert nem szeretnéd, ha gyengének gondolnának.

És itt a célod, próbálsz érte tenni, de nem megy. Emiatt pedig elégedetlen vagy a helyzettel, magaddal. Sőt, már azon gondolkodsz, hogy feladod az egész életmódváltást, mert neked úgysem megy.

Mi lehet a gond?

Baj lenne azzal, hogy a törődést fontosnak gondolod? Nem, nem az, viszont! A törődés – mint minden érték – valójában egy háromoldalú (!) “dolog”, magában foglalja

  • a törődést másokkal
  • a törődést önmagunkkal és azt
  • hogy elfogadjuk, hogy mások is törődnek velük.

Azaz, az érték amit fontosnak tartasz, önmagában csodás, csak nem támogatja a célod, mert a törődéssel kapcsolatos hitrendszered azt mondja:

  • “Az nem OK, hogy segítséget kérjek.”
  • “Én nem vagyok annyira fontos.”
  • “Önzőség, ha sokat foglalkozom magammal.”
  • “Nekem mindent meg kell oldanom egyedül.”
  • „Határt húzni, nem-et OK, mert…”

A hozzáállásod, ami alapján pedig cselekednél, pedig ez

  • “Megcsinálom ezt is, rám nem mondják, hogy önző vagyok.”
  • „Majd később/hétfőtől elkezdem…”
  • “Gyengének fogok tűnni, ha segítséget kérek.”

Összegezve

  1. Míg másokért sokat megteszel, túlvállalod magad, erősnek akarsz látszani, addig
  2. önmagaddal már csak akkor törődsz, ha esetleg marad időd (és általában nem marad).
  3. És az sem OK, ha más törődik veled, mert nem szívesen kérsz, fogadsz el segítséget.

Tehát, a törődéssel, mint értékkel kapcsolatos hitrendszered és hozzáállásod akadályozza, hogy ez az értéket egyrészt valóban megéld az életedben, másrész, hogy támogassa a célod és ez a konfliktus okozza az elégedetlenséget benned

Mit tehetsz ilyen helyzetben? Hogyan érdemes értéktudatos célokat megfogalmazni?

Már biztos sejted… a céljaidhoz nem elég a gondolkodó agyadat használni: azt, amelyik racionális, dönt, tervez, átgondolja a lehetőségeket. A tudásod és a készségeid ugyan fontosak, de nem elégségesek a sikerhez.

A tudatos céltervezésbe be kell vonni az érzelmi agyad is! Tudom, ez nem könnyű, de pont itt a lényeg. A hited, a hozzáállásod és az értékeid itt “laknak” és ahogy olvastad is fent, ezek egyaránt tudják támogatni és akadályozni is azt, hogy elérd, amit szeretnél. Vagyis, egyik elem -sem az agyad, sem az érzelmeid – nem kihagyható!

értéktudatos és önazonos célok kitűzése

Értéktudatos és önazonos célok – segítő kérdések a tisztázáshoz

Ha kedvet kaptál, hogy számodra fontos témában, vagy egy aktuális célod elérésével kapcsolatban mélyebbre áss, és tisztázd, hogy valóban oda tartasz-e, ahova szeretnél, az alábbi kérdések pl. a segítségedre lesznek.

1- Valóban fontos nekem ez a cél? 

Avagy, milyen számodra fontos értékhez járul hozzá a célod? Gyakori, hogy külső vagy akár belső nyomás miatt erőltetünk magunkra valamit, ami valójában számunkra nem is fontos. Ennek elkerülésében segít, ha tisztában vagyunk a számunkra motivációt jelentő értékekkel.

2- Mi lesz jobb az életemben, ha sikerül?

Ezt -látszólag- könnyű megfogalmazni. Általában valahogy így mondjuk:  „Nem leszek…”  / „Nem fogok…”  / „Nem érzem majd magam…”

Bár könnyebben fogalmazunk meg, mit nem szeretnénk, mint azt, amit igen. De, tényleg annyit akarunk, hogy valami ne legyen? Nem inkább azt, hogy valami legyen?

3- A tervezésen, álmodozáson túl is tudok tenni ért?

Hát persze, hogy…! Bár… Gyakran előfordul, hogy az álmok csak álmok maradnak, mert a hozzáállásunkkal, viselkedésünkkel, szokásainkkal nem tudjuk a megvalósulást megtámogatni. De jó hír, hogy ezeken lehet változtatni!

4 – Hiszek abban, hogy elérhető számomra? 

Ha igen, miből tudom? Ha nem, mit tudok ezzel tenni?

Egyik kliensemtől hagyok itt egy gondolatot: “Szeretnék egy jó párkapcsolatot! De már annyit csalódtam és valójában nem is hiszek benne, hogy létezik számodra valaki.“.  Mit gondolsz, ez a meggyőződés mennyire támogatta őt? 

5 – Van rá erőforrásom?

Legyen szó pénzről, időről, energiáról vagy bármiről, amire szükséged lesz a megvalósításhoz, kulcskérdés, hogy az rendelkezésedre áll-e? Ha igen, szuper! Ha nem, érdemes gondolkodni, hogy honnan esetleg, minek a rovására teremtheted elő?

6- Mire vagyok hajlandó érte?

Semmi sincs ingyen. Ez a (szomorú) tény. Kérdés, hogy mi éri meg és mi az, amire már azt mondod: „Kösz, de kösz nem!”. Hol vannak a határaid ilyenkor?

7 – Mikorra akarom elérni?

Vannak dolgok, amiket nem lehet sürgetni, míg másokat, ha X időn belül nem érjük el, felesleges tovább foglalkozni vele. Nálad mi az időkeret? Hogyan tudod megkülönböztetni a halogatást a türelemről? Vagy a türelmetlenséget a motivációtól?


Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, sokat teszel azért, hogy mélyebben megértsd a viselkedésed, azonosítsd az elakadásaidat és azt is meglásd, ami már most OK és erőforrásként segít téged. Ezek mentén tudsz elkezdeni cselekedni és változtatni.

Ha pedig úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged, mert 

  • megakasztottak a kérdések, nem is tudod, mit szeretnél valójában,
  • látod a célt, de az oda vezető útra nem tudsz/mersz rálépni,
  • vagy már haladsz, de megrekedtél és nem tudod, hogyan menj tovább, 

várlak egy ingyenes konzultációra, hogy átbeszéljük, hogyan tudlak segíteni egy rád szabott coaching folyamat keretei között az önazonos céljaid és a tudatos a változás felé vezető úton. Itt találod a bejelentkezési lehetőségeket. Szeretettel várlak!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem