Avagy, sok egyéb mellett miért fontos, hogy felnőttként is folyamatosan kapcsolódj a saját Gyermeki én-állapotodhoz


Több Kliensem fordul hozzám azért, mert azt tapasztalják, hogy a komolyságuk, feladat centrikus hozzáállásuk amennyire segíti, legalább annyira gátja is lehet annak, hogy jól boldoguljanak az életükben.

Így voltunk ezzel Árpi esetében is: az volt a problémája, hogy mindent nagyon komolyan vett. Kötelesség oldalról közelítette meg nem csak a munkáját, de a családi dolgait is és arra kellett rádöbbenie, szinte kiveszett az életéből az a jókedv és lazaság, amit régebben annyira kedvelt önmagában.

A játékosság, mint eszköz az érzelmek felismerése és kezelése felé

Mikor arról van szó, hogy valaki pl. “túl komoly”, merev, általában valamelyik Gyermeki én-állapota küzd azért, hogy szót kaphasson. Ha azt tapasztalod, hogy nehezen kapcsolsz ki, csinálsz “csak úgy”, a saját örömödre valamit, azt jelenti, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudsz kapcsolódni ehhez az én-állpotodhoz. Emiatt pedig lassan elveszíted a kapcsolatod azzal, amiből

  • az örömöd
  • a kreativitásod
  • a boldogságod
  • a felszabadultságod fakad.

Ezt azzal lehet például hatékonyan megváltoztatni, ha megtanulsz újra kapcsolódni a benned lévő Szabad Gyerekkel. Hogyan? Pl. játékkal, örömmel és könnyedséggel.

A következő sorokban Árpi 5 alkalmas folyamatáról olvashatod a saját gondolatait. A munkánk középpontjában a túl feszes, feladat centrikus viselkedésének oldása állt, mert már a családjával sem tudott felhőtlenül együtt lenni a munkáján való agyalás miatt.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb felismerés?

„Egyrészt, mikor a folyamat kb. felénél megnéztük, hogy hol tartunk, változott-e valami, és ekkor realizáltam először, hogy mennyit haladtunk már, aminek a pozitív hatását már akkor kezdtem érezni a munkában és a mindennapok során is.”

Hogy látod, min sikerült változtatni az elmúlt időszakban?

“A szemléletmódomon. Azt kell mondjam, a  humornak és a könnyedségnek volt talán a legnagyobb szerepe a folyamatban. Eleinte fura volt, de aztán világos lett, számomra, azért különösen fontos ez, mert mikor önmagamhoz túl szigorú vagyok, és csak feladat centrikusan élem a mindennapokat, tovább növelem a stresszt és a feszültséget önmagamban. Ez egy nagyon fontos felismerés és igazából ez az, amiben elkezdtem, elkezdtünk változtatni.”

Volt olyan eszköz, ami különösen sokat segített neked?

“Nagyon tetszettek a színes kártyákkal végzett asszociációs gyakorlatok. Elsőre nem értettem, hogy mit kellene látnom bennük, de aztán leesett, hogy semmit sem KELL látnom… Arra volt szükség, hogy engedjem kalandozni a gondolataimat és hát… az érzelmeimet. Így már segítettek kapcsolódni magammal, felismerni és kimondani, mire is van szükségem igazán.”

Használt naplót a folyamat alatt?

„Nem vagyok naplózós, szerintem sosem csináltam, de amit tőled kaptam, az megtetszett és végig jegyzeteltem bele. Egyrészt segített a következő alkalomra való gondolati felkészülésben és szerintem a későbbiekben is hasznos lesz még nekem.”

Ha megfogott Árpi története, és te is úgy érzed, itt az idő, hogy megtaláld a könnyedséget, az örömöt az életedben, rendezd az érzelmeidet és tudatosabb működésre válts, jelentkezz be hozzám egy ingyenes konzultációra, ahol átbeszéljük, hogyan tudlak támogatni a fejlődében.

Ha pedig szívesen olvasnál még az én-állapotokról és arról, hogy a tranzakcióanalízis eszközei hogyan tudják segíteni a fejlődésed, az alábbi linkeket ajánlom neked sok szeretettel!

Coaching a tranzakcióanalízis eszközeivel

Miért fontos ismerned az én-állapotaid működését és hogyan segíti az életed és a kapcsolódásaidat?

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem