… avagy, rövid összefoglaló arról, mivel és hogyan támogatlak a coaching folyamat során azért, hogy tudatosabban kapcsolódj önmagadhoz, hozz döntéseket, képviseld önmagad és jobb kapcsolódásokat alakíts ki másokkal.

Megtörtént már veled, hogy

  • “már megint” nehéz helyzetben találtad magad, mintha megismétlődött volna egy-egy korábbi problémás szituáció?
  • nem találtad az utad, a célod és talán még a motiváció sem volt meg?
  • kemény, kritikus voltál önmagaddal vagy akár másokkal?
  • az érzelmeid kifejezése, felvállalása helyett inkább azok elnyomás mellett döntöttél?
  • nem tudtad megállítani az agyalásod és már a legrosszabb utáni helyzetet láttad magad előtt, pedig még bele sem kezdtél abba, amit terveztél?
  • inkább nem mondtad ki, mit szeretnél, mert tartottál attól, hogy a másik nem értené meg?
  • az érezted, nem értenek meg, elbeszéltetek a másikkal egymás mellett?
  • a határhúzással nehézségeid akadtak? Nem tudtál/mertél NEM-et mondani valakinek?
  • vagy pont, hogy IGEN-t nem mondtál, mert bizalmatlan voltál és nehéz volt számodra kapcsolódni?
  • szándékod ellenére vitában találtad magad, aminek sértődés lett a vége, nem pedig megoldás?
  • valamiben „csak azért sem/csak azért is” alapon, indulatból döntöttél?
  • inkább lebeszélted magad valamiről, amit szerettél volna, mert már előre láttad, te ehhez biztos kevés vagy?

Ha közelről is ismerős neked egyik-másik (vagy akár több) a helyzet, érdemes tudatosan ránézni nem csak arra, hogy mi történik ilyenkor körülötted, de arra is, hogy mi zajlik benned és mit tehetsz azért, hogy ha kell, változtass, vagyis, hogy ne csak tételen szemlélője, hanem tudatos alakítója legyél az életednek és a kapcsolatainak is. Hogyan? Ebben nyújt segítséget a tranzakcióanalízis eszköztára neked.

Mi a tranzakcióanalízis?

A tranzakcióanalízis (röviden: TA) egy személyiségközpontú pszichológiai elmélet és a személyiség fejlődését támogató eszközrendszer. Abban segít, hogy megértsd, 

  • hogyan működsz te,
  • hogyan működnek mások,
  • és mit tudsz tenni, hogy változást érj el az elakadásodban, 

legyen az önismereti, határhúzási, kapcsolati, döntési, halogatási, érzelemkezelési vagy kommunikációs, konfliktuskezelési nehézség.

Alapja, hogy valamennyien 3 fő énállapottal (gyermeki, felnőtt és szülői) és ezek alrészeivel rendelkezünk, ezt és a fő funkcióikat látod az ábrán is.

Az énállapotok adják a személyiségünk vázát és „felelősek” azért, hogy 

  • hogyan látjuk és képviseljük önmagunkat
  • hogyan kapcsolódunk másokhoz

A tranzakcióanalízis rendszerének megalkotója Eric Berne amerikai pszichiáter, munkásságáról ITT bővebben is olvashatsz.

Énállapotok és tranzakcióanalízis a coachingban

Miért fontos, hogy ismerd a saját én-állapotaid működését?

Életünk minden percében valamelyik én-állapotunkban vagyunk, az viszont egyéni, hogy kinél mikor és melyik domináns. Az adott pillanatban működésben lévő én-állapotod az,

  • aki „kiszól” belőled, ha kapcsolatba kerülsz valakivel,
  • akivel “lejátszod” magadban a belső párbeszédeket,
  • aki “segít” meghozni a döntéseidet és
  • határt húzni vagy épp nem húzni önmagad (pl. halogatás, túlzott önkiritika) vagy mások felé.

Ha megérted viselkedésed belső mozgatórugóit, eszközt kapsz ahhoz, hogy kilépj az „ördögi körből” és a viselkedésedet megváltoztatva

  • tudatosan kapcsolódj önmagaddal,
  • húzd meg a határaidat,
  • kezeld az érzelmeidet,
  • önazonosan dönts,
  • képviseld magad,
  • javítsd a kapcsolataidat.

Hogyan segít Neked a tranzakcióanalízis szemléletű coaching?

Mikor az elakadásoddal érkezel hozzám, a témád és a célod pontosítása után a tranzakcióanalízis eszközrendszerével is (!) dolgozunk a változáson. „Is”, mert ezen kívül még számos más tudatos és kreatív eszközzel segítelek (intuíció fejlesztő gyakorlatok, mindfulness, stb.), teljes mértékben igazodva ahhoz, hogy milyen irányba tartunk.

Közösen feltárjuk azokat alapvetéseket, amelyekből kiindulva jól használható támpontokat kapsz önmagad és/vagy a kapcsolódási működésed megismeréséhez és tudatos formáláshoz. 

Azon dolgozunk, hogy felismerd, megértsd a miérteket és fenntartható módon beépítsd az életedbe azt a gyakorlati tudást, ami nem “csak” a hozott problémád megoldásában, hanem az egész további életedben és valamennyi kapcsolatodban segítségedre lesz.

Vagyis, a coaching folyamatban a hozott témádhoz igazodva segítek neked,

  • feltárni, tudatosítani és megérteni a működésed, annak erőforrásos és a probléma forrásos oldalát is;
  • felfedezni azokat a pszichológiai játszmákat, melyeknek “áldozatául esel”, hogy képes legyél megváltoztatni az ide vezető viselkedésed és szokásaid;
  • megismerni és tudatosan kezelni a tetteid mögötti valós érzelmeidet és szükségleteidet;
  • meglátni, hogy egy-egy problémás helyzetben „ki beszél” belőled, melyik személyiségrészed domináns, és ha kell, hogyan lehetséges ezt hatékonyan megváltoztatni;
  • tudatosítani, hogyan kapcsolódsz másokhoz és ezzel mit váltasz ki belőlük (különösen, ha kapcsolódási elakadáson dolgozunk);
  • olyan tudatos gyakorlati eszközöket tanulni, melyekkel nehéz időben is visszatalálhatsz önmagadhoz és hatékonyabban kezelheted a kihívásos helyzeteket.

Akinek már segített, hogy megismerte a saját működését

Kati egy előtte álló nehéz helyzetben megakadva, egy hatalmas adag kritikával, ironikus távolságtartással önmaga és az érzelmi szükségletei felé érkezett hozzám. A túlzott megfelelni vágyásán, a mások felé való hátrainak tisztázatlanságán és a döntésképtelenségén szeretett volna változtatni.

10 alkalmas coaching folyamatban, közel 5 hónapon keresztül dolgoztunk együtt a változáson: az agyaló, aggódó Alkalmazkodó Gyermeki és a Kritikus Szülői én-állapot dominálta alapműködésének tudatosításán, a Felnőtt én-állapotának erősítésén, hogy a hol erősen (ön)kritikus, hol aggódó állapotai közötti csapongást egy önmagával empatikusabb, tudatosabb, egyensúlyi állapot felé vigyük.

Így emlékezett vissza folyamat végén arra, amit tapasztalt, amiben felődött:

Elveszetten érkeztem meg a coachingba, teljes belső bizonytalanságból. Felsorolni is nehéz, mi mindenre jöttem rá, de a lényegi része: újra visszataláltam magamhoz, megértettem az elemi működésem, ezáltal kulcsot kaptam magamhoz és a viselkedésemhez. Jó volt felismerni, hogy mikor ki szólal meg bennem; és ha nem is mindig, de ezt a felismerést gyakran tudom már eszközként is használni. A TA választ ad arra, hogy miért a megfelelni vágyás a domináns bennem. Hogy ér érzelmeket kifejezni, és ér gyermekként vigasztalni magam. Hogy némi gyakorlással „átkapcsolhatóak” az én-állapotok, a minőségek, és ez felszabadító.

Nem mindig volt egyszerű: türelmetlenség magam felé, elbizonytalanodás, hogy jó lesz-e ez nekem, meddig tart ki a lendületem. De Adri mindenre nyitott volt, mindent elétártam, így kivétel nélkül minden találkozásunk után feltöltődve, reményteljesen, és a pszichémet megtornáztatva mentünk tovább.

Katalin

Vagyis, lehetséges, hogy az énállapotok működését tudatosan alakítsuk!

Bár attól függően, hogy milyen a programozottságunk, sokszor előfordul, hogy a döntéseket (válaszokat, reakciókat) nem a logikusan, tények mentén működő felnőtt énállapotunkból hozzuk meg, hanem döntési jogot átadjuk a gyermeki vagy szülői énünknek. 

Van, hogy ezzel nincs probléma, viszont az esetek többségében azt tapasztalható, hogy az személyes életünkben tapasztalt elkadások mögött egy-egy olyan „döntési pont” fedezhető fel, ami, ha azt a megfelelő énállapotunkból hozzuk meg, más lenne a végeredmény.

Ismerős neked ez… ? Ne aggódj, nekem is. Sőt, kimondhatjuk, nincs olyan ember a Földön, aki legalább életében egyszer ne tett volna így… 

A változás kulccsa benned van!

A saját működésed megismerésével és tudatos hozzáállással tehetsz azért, hogy a kommunikációd, a viselkedésed és a döntéseid a valós gondolataidat, igényeidet és céljaidat tükrözzék.

Amit ezzel nyersz, nem kevesebb, mint jobb és tisztább kommunikációs helyzeteketőszintébb kapcsolódásokattudatosabb döntéseketfejlettebb önismeretet. A lehetőség a tiéd, várlak egy első konzultációra, ha megérett benned a változás iránti vágyad! Katt az alábbi linkre!

Szeretnék mélyebben megismerni önmagam és kiutat találni az elkaladásomból! Bejelentkezem hozzád egy ingyenes konzultációra!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem