Avagy, hogyan tud támogatni egy coach abban, hogy megtaláld a saját válaszaidat a téged foglalkoztató kérdésre/problémára, anélkül, hogy tanácsot adna neked.


Gábor pár percet késve érkezett, látszott rajta, hogy feszült. Mikor leült, csak folyt belőle a szó.

Arról mesélt, hogy mióta vezető lett, egyre inkább tapasztalja, hogy ez a szerep sok olyat kíván tőle, amiben ő nincs otthon. Nem igazán tud mit kezdeni a nyomással, lobbizással, hogy jóban kell lenni olyanokkal, akik nem szimpatikusak számára.

Szereti a munkáját és a csapatát és keresi megoldást arra, mit tud tenni azért, hogy a nyomasztó helyzetekben is érvényesülni tudjon, vagy legalább is, ne utálja az egészet. És bár tudja, hogy nem tanácsadásra jött, de esetleg mondhatnék valamit, mit gondolok a helyzetéről… aztán ki is javította magát, szánjuk arra a mai ülést, hogy ezt a helyzetet körbejárjuk.

Arra kértem, hogy mielőtt belemerülünk a beszélgetésbe, húzzon egy képkártyát az asztalról. Válassza azt, amiről a leginkább azt gondolja, hogy megoldás, ha tetszik, akár jó tanács is lehetne számára. (A coaching folyamatokban az Intuiti kártyákat használtam, erről ITT olvashatsz bővebben is).

Megoldás helyett probléma-fókusz

Mikor a választásáról kérdeztem, csak annyit mondott: „Jók a lap színei”. A kártyához kapcsolódó rövid üzenettel (ami sosem tanács, csupán gondolatébresztő), viszont nem tud mit kezdeni:

“ Tedd meg, amit tudsz!”

Számára ez nem üzenet, hanem maga a probléma! Hagytuk hát, mert láthatóan nem lökte Gábor gondolatait előrébb. Minden esetre, egy próbát megért.

Továbbra is tele volt a fejel: arról beszélt, hogy mit nem, hogyan nem, miért nem… Mi zavarja, mi taszítja, mi nem tetszik neki. Mennyire megterhelő számára a szigorú hierarchia, mert azt gondolja, a jó kommunikáció és a másikhoz való rugalmas hozzáállás a csapatmunka egyik alapja. Nem volt hajlandó egy pillanatra sem kidugni a fejét a „felhők” közül és kapcsolódni saját magához.

Azt különösen mélyen részletezte, hogy miért nem akar beállni a vezetők közé, “öltönyös” lenni. Ez ugyanis számára egy olyan értékrendet jelent, aminek az övé a teljes ellentéte. Ezért megkérdeztem tőle, hogy ha a saját értékrendjét ennyire stabilan tudja képviselni, mi az oka annak, hogy zavarja, ha másé eltér az övétől? Hol van itt az a megengedő és rugalmas hozzáállás, ami számára annyira fontos?

Meglepődött a kérdésen, de még jobban meglepődött saját magán. És végre, ezen a ponton átfordult benne a fókusz a problémáról a megoldásra.

Probléma helyett megoldás-fókusz

Ezt követően szóba került a szülői minta és a régi, családi elvárások. A korábbi negatív munkahelyi tapasztalatai meg egy félre csúszott baráti kapcsolat. És pár sikertelen ismerkedési kísérlet is, amiket összekapcsolt a szabályoknak, elvárásoknak való megfelelés, illetve a látszat-valóság kérdésköre.

Egy konkrét élményhez kapcsolódva –vizualizációt segítő SzomatoDráma gyakorlat segítségével- testi érzeteket kezdtünk keresni. Olyanokat, amik jellemzőek azokban a helyzetekben, amikben Gábor mostanában kellemetlenül érzi magát. Szorító gyomorgörcsöt találtunk: azt jártuk körül, mit üzenhet ez a görcs számára.

A legjobb tanács az, amit önmagdnak adhatsz

Mikor pedig lezárásként megkérdeztem, hogy mit tanácsol magának, ha legközelebb nyomasztó helyzetben találja magát, annyit mondott:

“Nyugi, nincs semmi gond, tedd meg, amit tudsz, az pont elég lesz!”

Majd ránézett az asztalra, ahol még ott feküdt a kártya, amit csak úgy, találomra választott, de az üzenetével akkor még nem tudott mit kezdeni.

Gábornak csupán arra volt szüksége, hogy a körbe-körbe járás helyett lehetősége legyen a saját -egyébként teljesen természetes- probléma centrikus gondolatmenetéből kitekinteni és egy réteggel mélyebbre ásni, hogy megtalálja azt a belső választ, ami valóban segítség és megoldás lehet számára. Ha úgy tetszik, a tanácsot, amit Ömaga hitelesen adahatott saját magának.

A coaching támogató, gondolkodást segítő folyamat és módszer, nem pedig tanácsadás

A coaching miben létére talán ez a legtömörebb megfogalmazás. Ezen belül sokféle technika alkalmazható, egy azonban biztosan nem: a tanácsadás. Ez némileg ellentmond annak, hogy a coach -a magyar fordításban- nem más, mint életviteli (life) vagy vezetői/üzleti (business) tanácsadó.

De akkor mit csinál egy coach?

Egy coach, ahelyett, hogy tanácsot adna, segít eljuttatni Téged a problémád definiálásától a saját, önazonos válaszod megfogalmazásáig. Ezt követően pedig a helyzeted, problémád rendezéséig.

Hogyan?

Visszatükrözi számodra, amit mondasz, ezzel segít számodra tudatosítani a kimondott szavaid mögött megbújó hiedelmeket, mintáidat, vagyis azt, hogy mi gátol téged abban, hogy megold a dolgot, előbbre juss a téged foglalkoztató kérdésben.

Miért így?

Mert a coaching szemlélet arra épül, hogy a Kliens felnőtt, érett, dönteni képes személy, aki a leginkább kompetens a saját életedben, a saját nehézségeinek a megoldásában. Éppen ezért nincs szüksége arra, hogy a helyzete megoldásában valaki a tanácsával, a saját véleményével befolyásolja vagy terelje valahová, ami valószínűleg nem az az irány, ahová a Kliens önazonosan jutna.

Ha coachhoz fordulsz, az ő feladata és szerepe az lesz a közös munkátok során, hogy támogasson, és megerősítsen téged abban, amit valahol, legbelül tudsz már. Ha pedig felismerted, miről is van szó, abban segít, hogy ezt a tudást a felszínre, a gyakorlati készségeid közé tudd emelni.

Fontos tisztázni: nincs szó semmilyen elvont, “spiri, ezó” dologról. Mindez úgy történik, hogy a coach visszajelzései és kérdései nyomán olyan nézőpontokkal, lehetőségekkel találkozol, amire

  • talán nem is gondoltál addig
  • ha már felmerült, elvetetted, mert furcsa volt
  • esetleg eleve légből kapottnak gondoltad
  • egyszerűen annyira tele volt a fejed a problémáddal, hogy nem hallottad meg, amit az intuíciód próbál neked üzenni. (ahogy Gábor történetében is olvashattad)

Mitől más egy coach-csal dolgozni, mint egy baráttal beszélgetni?

Most lehet, hogy az merül fel benned kérdésként, hogy mi is az értelme annak, hogy Coachoz fordulj, hiszen, ha támogatásra van szükséges, ott a családod, a barátaid… Ez részben így igaz is. Viszont az is igaz, hogy egy hozzád közelállóval való beszélgetés inkább az érzelmi támogatás miatt fontos, mint sem az adott probléma valós megoldása miatt.

A problémáid többségét azért osztod meg a hozzád közel állókkal, mert így tudod feldolgozni, értelmezni, kivnentillálni magadból a feszültséget. Amire a másik fél ekkor vagy elmondja, hogy mi a véleménye a helyzetedről, vagy veled örül/szomorkodik, vagy tanácsol valamit, ami neki hasonló esetben bevált.

És mindez rendben is van így. A bizalmas emberi kapcsolataink komoly érzelmi és mentális támaszt adnak számunkra egész életünk folyamán. Ezek a kapcsolatok ugyanakkor az évek múlásával folyamatosan alakulnak és a másikról kialakított képet átszínezi a sok közös emlék, élmény. Az így kialakult érzelmi kötelék miatt, egyre kevéssé látjuk objektíven a másikat, és egyre kevésbé vagyunk hajlamosak szembesíteni őt azokkal a dolgokkal, amik esetleg rosszul esetnek neki, hiszen akit szeretünk, azt nem akarjuk tudatosan (meg)bántani, rossz érzést kelteni benne…

És bár a coaching munka csak a Kliens és Coach közti szimpátiára alapozva tud hatékonyan működni, a coach dolga -egy baráttól eltérően- éppen az, hogy

  • szembesítsen, vállalva a rizikót, hogy amit látsz, nem fog tetszeni
  • kérdezzen, (főleg) akkor, ha látja, kerülni akarsz valamit
  • hogy visszajelezzen arra, amit tapasztal a részedről, azért, hogy tudatosítsd, hogyan működsz/gondolkodsz/viselkedsz/beszélsz/mozogsz… és ezekkel mit üzensz magadról

Ezzel segíti azt, hogy fejlődj: önismeretben, önreflexiós képességben, tudatosságban. Tanácsok, vélemény alkotás, erőltetés nélkül. Rád szabva, a saját tempódban.


Ha a saját életedben hasonló elakadással közdesz és azon gondolkodsz, hogy is oldhatnád meg, érdemes önmagad felé elindulni azért, hogy a valóban önazonos megoldásodat sikeresen megtaláld. Ez egy nem könnyű, és gyakran időigényes folyamat is lehet, éppen ezért, ha úgy érzed, támogatásra van szükséged, fordulj hozzám bizalommal. Egy minden kötelezettségtől mentes online konzultáció keretében átbeszélhetjük, milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre. ITT tudsz időpontot foglalni!

Támogatással könnyebb lesz előrébb lépned!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem