Blanka egy szakítás miatt hozta meg a döntést, hogy megkeres. Azzal szeretett volna dolgozni, 

 • miért maradt benne hosszú ideig olyan kapcsolatban, amiben boldogtalan volt, 
 • miért nem tudott kilépni belőle és 
 • hogyan tudja ezt a működését megváltoztatni, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket.

Az ő felismeréseiről, megéléseiről és a coaching folyamattal kapcsolatos tapasztalatairól olvashatsz ebben a bejegyzésben.


10 alkalma coaching folyamatban, közel 5 hónapon keresztül dolgoztunk együtt a változáson. Olyan témák mentén haladtunk, mint

 • a kapcsolódási mintázatának felismerése
 • a saját működésének a feltérképezése, megértése
 • a határainak a tisztázása
 • a “Nekem ezt meg kell oldanom!” és a “Jól kell csinálnom!” hiedelmek feltérképezése
 • az önmagával és másokkal szembeni kritikus hozzáállása
 • sok agyalás és az emiatti stressz hatékony kezelése
 • az érzelemkezelési elakadásának rendezése, önazonos működtetése
 • a változással szembeni ellenállásának tudatos megértése

Tehát, hogy egy elfogadóbb, önmagával empatikusabb, határait ismerő és azokat tiszteletben tartó, tudatos működést alakítsunk ki nála.

Mi volt számodra a legfontosabb felismerés?

„Hogy bármennyire is erre törekedtem nem fogok tudni és nem is szabad mindig mindent nekem megoldani. Fel kell ismernem a határt, hogy meddig tartok én, és honnantól a másik. Rengeteg érzelmet és gondolatot sikerült felszínre hozni és egyszer csak rájöttem, hogy már nem vágyom vissza olyan helyzetbe, amiből a kudarc miatti szorongás és az én ezt meg akarom oldani hozzáállásom miatt korábban nem bírtam kilépni.”

Hogy látod, min sikerült változtatni az elmúlt időszakban?

„Sokkal kedvesebb vagyok magammal, megértőbb. Sikerült jobb határokat kialakítanom, tudom, mi az amire szükségem van, illetve mi az amire nem. Nem félek kifejezni az igényeimet és kiállni magamért. Megtanultam megérteni magam, hogy a helyzetekben miért viselkedek úgy ahogy, milyen példa jön a szüleimtől, mi az ami tényleg én vagyok. Sokkal tisztábban látom magam és hogy hogy vagyok jelen az adott helyzetekben, és így már képes vagyok máshogy állni a nehézségekhez is”

Volt olyan gyakorlat, amit magaddal tudsz vinni eszközként későbbre is?

„Amikor az agyalásom volt a téma, egy gyakorlattal sikerült kilendülnöm az aggódó állapotomból. Kívülről magamra néztem és olyan voltam, mint egy megbolondult, futkározó kisegér. Ebbe a stresszes állapotba azóta sem kerültem vissza azoknak a technikáknak köszönhetően, amiket együtt átbeszéltünk, megtanultunk. Már időben felismerem, mi történik és ki tudom magam hozni a pörgésből.”

Hogyan tovább? Mit gondolsz, mi számodra a következő lépés a közeljövőben?

„Gyakorlom tovább az eddig tanultakat. Ez a pár hónap segített, hogy sínre kerüljenek bennem a dolgok, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok. Ezt igyekszem megtartani és a tanultakat minél inkább alkalmazni a mindennapokban.”

Ajánlanád másnak is a tranzakcióanalitikus szemléletű coachingot?

„Nagyon!! A közös munkánk elején elveszett voltam, nem bíztam magamban és a döntéseimben. Segítettél rátalálni azokra a megoldásokra, amiknek kapcsán kitisztult számomra, hogy mik az erősségeim, gyengeségeim. Kaptam olyan „eszközöket”, aminek a segítségével javítani tudom a kapcsolataimat, határaimat és a magamba vetett bizalmamat. Sokkal tudatosabb lettem önmagammal és ezt nagyon köszönöm!”

Ha pedig megfogott Blanka története, és te is úgy érzed, itt az idő, hogy megdolgozd az önmagadhoz is túl kritikus, hibát nem elfogadó működésed és empatikusabb, tudatosabb működésre válts, jelentkezz be hozzám egy ingyenes konzultációra, ahol átbeszéljük, hogyan tudlak támogatni a fejlődében.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem