Tudtad? Összesen 90 másodperc alatt egy érzelem megjelenik, biokémiai úton végigfut az idegrendszerben és a véráramban, végül ki is ürül a szervezetből? És azt, hogy ennél tovább csak a hozzájuk való gondolati ragaszkodásoddal tartod meg őket? 

Mikor ezt mondod:

„Úgy érzem, hogy…”

valójában nem az érzelmeidnek, hanem a gondolataidnak adsz hangot.

És az érzelmekkel mi van? Lehet, hogy dühös vagy? A düh egy gyűjtőfogalom, rengeteg egyéb érzés lehet alatta. Frusztráltság, ingerültség, sértettség, fenyegetettség…

És az érzésekkel? Az más, mint az érzelem, vagy ugyanaz? Miért kell a szavakon lovagolni? Minek megnevezni, nem elég, hogy érzed? Erről lesz szó ebben a cikkben.


Az érzelmeid feldolgozása olyan, mint egy utazás

…. Ennek 1. lépése pedig az, hogy minél pontosabban megnevezed azokat és hogy megtanulsz különbséget teszel az érzelmeid és az érzéseid között.

Mi segít téged ebben?

Az érzelmi szókincsed.

Az érzelmi szókincsed

segít önmagad és az életed eseményeinek értelmezésében. Egyben az önkifejezésed, a tudatosságod és az emberi kapcsolataid működtetésének egyik legfontosabb eszköze.

Minél több szót tanulsz meg és használsz az érzelmeid megkülönböztetésére, annál több lehetősége lesz az agyadnak a különféle érzelmek értelmezésére. Ez teszi azt lehetővé azt is, hogy megtanuld minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb stresszel fel is dolgozni, ami benned megjelenik.

Hat alap-érzelemmel rendelkezünk, mely mind egy-egy gyűjtőkategória: öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem, undor. Ezeken belül több, mint 200 érzelmet lehet megkülönböztetni. Ez itt egy koránt sem teljes felsorolásunk.

Öröm

békés, boldog, elragadtatott, energikus, hálás, nyitott, jókedv, vidám, felszabadult, érdeklődő, kíváncsi, büszke, fontos, magabiztos, optimista, ihletett, meghitt, játékos, érzékeny, bizakodó, szeretetteljes, erős, proaktív, bátor, … stb.

Bánat

boldogtalan, borúlátó, elégedetlen, gondterhelt, letargikus, szomorú, bűntudatos, bűnbánó, szégyenkező, magára hagyott, mellőzött, kétségbeesett, tehetetlen, sebezhető, nyomott, üres, alárendelt, magányos, elhagyatott, elszigetelt, unott, fásult, közömbös, csalódott, … stb.

Düh

bosszús, haragos, frusztrált, feszélyezett, feszült, ideges, morcos, nyűgös, heves, agresszív, ellenséges, ingerült, felindult, távolságtartó, gyanakvó, visszahúzódó, kritikus, szkeptikus, szarkasztikus, mérges, bosszankodó, utálatos, sértett, bosszús, fenyegetett, irigy, bizonytalan, megsértett, feldúlt, zavart, … stb.

Meglepettség

álmélkodó, megrökönyödött, csodálkozó, elképedt, megilletődött, riadt, megdöbbent, ledöbbent, összezavarodott, kiábrándult, megzavarodott, áhítatos, izgatott, mohó, … stb.

Félelem

szorongó, tehetetlen, ijedt, rémült, megszeppent, riadt, reszkető, megalázott, nevetséges, mellőzött, elutasított, elidegenített, elégtelen, alázatos, jelentéktelen, értéktelen, bizonytalan, alkalmatlan, csökkent értékű, aggódó, túlterhelt, … stb

Undor

irtózó, viszolygó, gyomorforgató, ki nem álló, gyűlölő, megvető, iszonyodó, rosszalló, ítélkező, csalódott, visszataszító, felháborodott, borzalmas, utálatos, elkerülő, idegenkedő, habozó, stb.

Kérdés: Mit gondolsz, te mennyit használsz ezekből?

Pszichológusok által bizonyított tény, hogy ha képes vagy minél pontosabban megnevezni az érzelmet, ami benned van (és tudatosan meg is teszed), jelentősen csökken a kapcsolódó agyi terület aktivitása, vagyis már ezzel az egy lépéssel elkezded az érzelmed feldolgozását. Tehát, azért is érdemes időt szánni az érzelmi szókincsed fejlesztésére, hogy rugalmasabban és hatékonyabban tudj reagálni az életedben felmerülő kihívásokra. 

Jó hír: Mindegy, hogy most épp hogy állsz a szavakkal, mert sosem késő elkezdeni a tanulást!

Érzés vagy érzelem? Mi a különbség

Sokszor úgy tűnhet, semmi, hiszen a mindennapokban egymás szinonimájaként használjuk a két kifejezést, pedig nagyon is sok különbség van köztük.

Érzelem

  • egy helyzetre adott ösztönös reakció, a testben zajló biokémiai folyamat eredménye
  • azonnali és tudattalan
  • rövid távú, gyorsan múlik 
  • segít megérteni, hogyan viszonyulunk valamihez
  • arckifejezéssel, gesztussal jelezzük, egyértelmű és vilgászerte egyezményes jele van

Érzés

  • megmutatja, hogyan érzed magad fizikailag, üzenet a testünktől
  • lassan alakul ki és tudatos
  • kapcsolódhat egy érzelemhez, de nem egyértelműen kíséri (szomorú és fáradt) (boldog és fáradt)
  • hosszú távú, sokáig bennünk marad(hat)
  • nem látható, így könnyen el is rejthető, befolyásolja a kultúra, a vallás stb.

Az érzelmeidet érzed, az érzéseidet érzékeled

És vannak a gondolataid, amikkel ki tudod fejezni vagy éppen el tudod nyomni ezeket. A gondolataid és az érzelmeid mellett az érzéseiddel való kapcsolódás ugyanolyan fontos! 

Ezek együtt adják meg neked azt az összképet, ami által kapcsolódni tudsz önmagadhoz, meg tudod tapasztalni, mi van benned. És ha ez megvan, hatékonyabban és gyorsabban jutsz el a helyzeted feldolgozásához, megoldásához is.

Az érzelmeidet érzed, az érzéseidet érzékeled

Néhány tipp az érzelmi szókincsed fejlesztéshez

  • Legyél minél egyértelműbb! Próbáld meg az „Örülök” vagy ”Jól vagyok.” helyett pontosabban megfogalmazni, mi van veled. Ehhez a fenti érzelmii felsorolás jó kiindulópont lehet. 
  • Figyeld meg a testi érzéseidet, mert segítenek beazonosítani az érzelmeidet. De fontos, hogy ne keverd össze az érzelmekkel. A fáradtság egy érzés, amit kísérheti a szomorúság vagy akár öröm, mint érzelem is.
  • Címkézz! Vagyis, nevezed meg, hogy mit tapasztalsz. Nem kell érzelem szót keresni rögtön, egyszerűen fogalmazd meg, hogy mi van benned és ezzel el tudod kezdeni a megfelelő érzelem keresgélését is. A címkézés egyfajta mentális jegyzetelés, egyben segít csökkenteni a benned lévő esetleges feszültséget is.
  • Legyél nyitott és kíváncsi! Gondolj úgy magadra és az érzelmeidre, mint egy szeretett családtagodra vagy barátra, akivel odafigyeléssel szeretnél kapcsolódni.
  • Egy szó nem biztos, hogy elég egy bizonyos érzelem megfogalmazásához, ha kell, nyugodtan használj több kifejezést, vagy írd körül, ha nem jut eszedbe rá frappáns szót. 
  • Ne állj meg annál, hogy csak a nehéz érzelmeidet boncolgatod. Tanulj meg szavakat a jó, könnyű boldog érzelmeid jellemzésére is.
  • Vezess naplót! Ez nem csak az érzelmeid felfedezésében, hanem azok tudatosításában és a későbbi feldolgozásukban is támogatni fog.
  • Ne csüggedj, ha nehéznek találod az érzelmeid megfogalmazását! Ez ugyanolyan tanulást és gyakorlást igénylő készség, mint bármi, amit életed során elkezdtél.

Miért fontos, hogy otthonosan mozogj az érzelmeid világában?

Az érzelmek üzennek, különösen a nehéz érzelmeid. Minél inkább kapcsolódni tudsz velük, annál biztosabban tudni fogod, hogy mi az, amit a feldolgozásuk érdekében tenned érdemes. Következzen néhány példa arról, mit próbál üzenni neked egy-egy nehéz érzelem.

A szorongás azt mutatja, kihívással találkoztál, ami kilökött a komfortzónádból. De ez egyben lehetőség számodra, hogy fejlődj, változz.

A szégyen rávilágít, hogy itt az idő, hogy újra kapcsolatba lépj önmagaddal, mert a saját értékeid helyett a mások elvárásainak való megfelelésre tetted a hangsúlyt.

A keserűség megmutatja, hol van helye a megbocsátásnak az életedben akár más, akár önmagad felé.

A düh, harag rámutat, hogy hol vannak a határaid, amit az, aki iránt a haragod érzed, valamiért átlépett. 

A tehetetlenség arra reflektál, hogy nem tudsz mindent irányítani, kontrollálni. Egyben arra is, hogy hol és miben érdemes segítséget kérned.

Az érzelmek a tranzakcióanalízis szemüvegén keresztül

Az érzelmeinket a Gyermeki én-állapotok tárolják.

  • a Szabad Gyerek örül, békés, boldog, elragadtatott, energikus, hálás, nyitott, jókedv, vidám, felszabadult, érdeklődő, kíváncsi, büszke, fontos, magabiztos, optimista, ihletett, meghitt, játékos, bizakodó, szeretetteljes, …stb.
  • a Lázadó Gyerek haragos, morcos, nyűgös, heves, felindult, távolságtartó, szkeptikus, mérges, bosszankodó, utálatos, sértett, bosszús, fenyegetett, irigy, bizonytalan, megsértett, feldúlt, elégedetlen, elképedt, megilletődött, riadt, izgatott, mohó, ….stb
  • az Alkalmazkodó Gyerek boldogtalan, borúlátó, gondterhelt, letargikus, szomorú, bűntudatos, bűnbánó, szégyenkező, magára hagyott, mellőzött, kétségbeesett, tehetetlen, sebezhető, nyomott, üres, alárendelt, magányos, elhagyatott, elszigetelt, unott, fásult, csalódott, álmélkodó, csodálkozó, megilletődött, riadt, megdöbbent, összezavarodott, megzavarodott, szorongó, tehetetlen, ijedt, rémült, megszeppent, reszkető, megalázott, nevetséges, mellőzött, elutasított, elidegenített, elégtelen, alázatos, jelentéktelen, értéktelen, bizonytalan, alkalmatlan, csökkent értékű, aggódó, túlterhelt, …stb.

Hogy hozzá tudj férni az érzelmeidhez, fontos, hogy kapcsolódj a gyermeki énállapotaidhoz (mind a háromhoz!).

Hogyan csináld?

Figyelj meg egy kisgyereket játék közben. Kiváncsi, őszinte, érdeklődő, a világra nyitott, szemlélődik és nem ítél el semmit. 

Ugyanerre van szükséged, mikor az érzelmeidet keresed önmagadban; a saját belső világod megfigyelésre, amit nyitottsággal, empátiával és ítélkezés nélkül teszel meg.

Nézzünk egy példát

Dolgozol, a laptopod felett görnyedsz. Már késő is van, eleged is van, éhes is vagy és a hátad is fáj.. Mit teszel?

A) Érzed, hogy frusztrált vagy, érzékeled a fáradtságot, a fájdalmat, az éhséget. 

Ezért engedélyezel (!) magadnak 10 perc pihenőt. Felállsz, átmozgatod magad, iszol egy pohár vizet esetleg eszel pár falatot és kicsit felfrissülve visszatérsz a feladatodhoz.

Vagyis elismered az érzelmeid és érzéseid jogosságát és Gondoskodó Szülői énállapotból megadod magadnak, amire szükséged van ahhoz, hogy jobban érezd magad.

B) Érzed, hogy valami nem OK, de majd törődsz vele, ha már végeztél, mert

  • nem teheted meg, hogy lazíts csak úgy..
  • a pihenést ki kell érdemelni..
  • mit fognak rólad gondolni, ha..

Vagyis elnyomod amit tapasztalsz, mert bekapcsol a bűntudat/szégyen/félelem/aggódás, valami olyan érzelem, ami a benned élő Alkalmazkodó Gyermeki énállapotból fakad.

Miért? Mert a Kritikus Szülőd keményen fegyelmezi őt. Az Alkalmazkodó Gyerek pedig kötelességtudó  teszi, amit kell, tekintet nélkül (első sorban) önmagára Ez gátol meg abban, hogy megadd magadnak azt, amire szükséged van. 

Ha “A” típus vagy, gratulálok! Őrizd meg és építsd ezt az attitűdöt!

Esetleg rád a “B” variáció a jellemző? Hajlamos vagy hátra sorolni önmagadat, kötelesség fókusszal működni? Talán ez egész “érzelem” téma zavaros neked és nem is vagy vele túl jóban? Ne aggódj, létezik kiút belőle!

Összegzésül

Köszönöm, hogy elindultál és velem tartasz az érzelmek felfedezésének útján! Bízom benne, hogy az első kanyarról szóló információkat az érzelmek megnevezéséről és felismeréséről hasznosnak találtad.

Arra biztatlak, hogy arra fókuszálj, ami ebből megfogott, elgondolkodtatott, kevéssé pedig arra, ami nem megy, vagy nehéz. Mindegy, mi volt eddig, most a 0. ponton állsz! Ha elhatározod, hogy innentől tudatosabban foglalkozol az érzelmeiddel, csak nyerhetsz vele.

Ha pedig úgy érzed, dolgoznál az érzelmeiddel és ezen keresztül az önmagaddal való kapcsolódáson, bátran jelentkezz be hozzám egy ingyenes, minden kötelezettségtől mentes online konzultációra, hogy közösen megoldást találjunk az elakadásodra. A nehézségeken kívül semmit sem veszíthetsz!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem