…. toleránsabb és türelmesebb vagyok magammal és másokkal is

Kati egy előtte álló nehéz helyzetben megakadva, egy hatalmas adag kritikával, ironikus távolságtartással önmaga és az érzelmi szükségletei felé érkezett hozzám. A túlzott megfelelni vágyásán, a mások felé való hátrainak tisztázatlanságán és a döntésképtelenségén szeretett volna változtatni.


10 alkalmas coaching folyamatban, közel 5 hónapon keresztül dolgoztunk együtt a változáson.

Olyan témák mentén haladtunk, mint

  • a kapcsolódási mintázatának felismerése (alá-fölé rendeltség)
  • a Nem-et mondás kihívásai mások és saját maga (!) felé is
  • az erős segítő, megmentő attitűdjének forrása
  • az önmagával és másokkal szembeni kritikus hozzáállása
  • a saját értékeinek tudatosítása, önbecsülésének támogatása
  • az érzelemkezelési elakadásának rendezése, tudatos működtetése

Vagyis, az agyaló, aggódó Alkalmazkodó Gyermeki és a Kritikus Szülői én-állapot dominálta alapműködésének tudatosításán, a Felnőtt én-állapotának erősítésén, hogy a hol erősen (ön)kritikus, hol aggódó állapotai közötti csapongást egy önmagával empatikusabb, tudatosabb, egyensúlyi állapot felé vigyük.

Mi volt számodra a legfontosabb felismerés?

Hogy a tranzakcióanalízis eszközök választ adnak arra, hogy mi miért domináns a viselkedésemben, hogy a megismert ánállapotaim gyakorlással „átkapcsolhatók” és segítségek is lehetnek akadály helyett. Ja, és a türelem fontosságára önmagam felé… 🙂

Hogy látod, min sikerült változtatni az elmúlt időszakban?

Elveszetten, egy előttem álló helyzetben megakadva érkeztem, már tudom, hogy egy hatalmas adat kritikával, ironikus távolságtartással önmagam és az érzelmi szükségleteim felé is. De megértettem az elemi működésem és ezáltal kulcsot kaptam magamhoz, a viselkedésemhez és másokhoz is. Jó volt felismerni, hogy mikor ki szólal meg bennem; és ezt a felismerést egyre gyakrabban tudom már eszközként is használni a mindennapokban, legyen szó a másokkal vagy a saját magammal való kommunikációról. Ez pedig felszabadító érzés!

Volt olyan eszköz, ami különösen sokat segített?

A munkafüzet, amikben az énállapotok és a kommunikációs segédletek vannak.Jó volt összerendezetten elolvasni azt az elméletet, amit együtt a gyakorlati helyzetekre vetítettünk. Emellett jól működő segítség volt nekem több tipp, pl. az 5 érzékszerv gyakorlat, amivel hamar ki tudom hozni magam az agyalásból.

Hogyan érezted magad a közös munkánk során?

Nem mindig volt egyszerű: a türelmetlenség, a kritikusságom önmagam felé, az elbizonytalanodás, a változástól való félelem és a kéterj, hogy vajon meddig tart ki a lendületem… ezek eleinte gyakran bekapcsolatak. De bármit is hoztam be, te empatikus és megértő voltál, így kivétel nélkül minden találkozásunk után feltöltődve, reményteljesen, és a pszichémet megtornáztatva indultam tovább.

Köszönöm a nyitott, kedves, de ugyanakkor határozott jelenéted, amivel minden alkalommal találkoztam. 

Kinek ajánlod a velem való munkát?

Annak, aki hajlandó rá, hogy kinyissa belsője kis sötét fiókját, majd azt kirámolva tényleg rendet rakjon és ne csak össze-vissza turkáljon a sötétben. Aki érteni akarja, mi történik benne és szeretne hatással lenni a saját életére, a kapcsolatainak a működésére. Aki nem tökéletesen, hanem jól akarja csinálni. 🙂


Egy follow up coaching ülésen találkoztunk ismét Katival. Ennek, a folyamat zárás után 3 hónappal esedékes ülésnek az a célja, hogy ránézzünk, mit siekrült megtartani az elért eredmények közül, illetve van-e bármi, amivel érdemes lenne még folglakozni.

Mi az, ami különösen jól megy, amire büszke vagy?

Más szemüvegen keresztül nézem a világot. Kézben tudom tartani a kritikusom, toleránsabb és türelmesebb vagyok magammal. Ha valami nem úgy jön össze, ahogy szeretném, ezt a türelmet akkor is meg tudom adni magamnak. Nem mellesleg ez segít, hogy a kapcsolataimban, a családommal is türelmesebb legyek. 

Bár az agyalás be-be kapcsolat, de ahelyett, hogy kizárni akarnám, inkább keresem a miérteket és amikor kell, jó szülője igyekszem lenni önmagamnak.

Ha pedig megfogott Kati története, és te is úgy érzed, itt az idő, hogy megtanuld lehalkítani a belső kritikusod, kiutat találj az agyalásból, rendezd az érzelmeidet és tudatosabb működésre válts, jelentkezz be hozzám egy ingyenes konzultációra, ahol átbeszéljük, hogyan tudlak támogatni a fejlődében.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. View more
Tudomásul vettem